czwartek, 3 października 2013

Zapiekanka warzywno-mięsna

Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 mały kabaczek
  • 2 cebule
  • 10 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • Małe pudełeczko pomidorków koktajlowych 
  • 1 puszka pomidorów w puszce 
  • 300 g mięsa mielonego
  • 10 dag sera żółtego
  • sól
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na wytłuszczonej blasze, solimy
  2. Kabaczek myjemy, kroimy w kostkę, układamy na ziemniaki
  3. Posiekaną cebulą w piórka posypujemy kabaczek
  4. Na to wszystko pieczarki w plasterkach
  5. Czerwona papryka w kostkę i na pieczarki 
  6. Mięso mielone podsmażamy z dodatkiem soli i wykładamy na warzywa
  7. Wszystko polewamy pomidorami w puszcze
  8. Zapiekankę przykrywamy żółtym serem w plasterkach lub startym 
  9. W ser wtykamy przekrojone na pół pomidorki
  10. Twój wybór, zostaw warstwy zapiekanki lub pomieszaj
  11. Zapiekamy pod przykryciem 1 godzinę w 170 stopniach
PORADY:
ZAMIAST MIĘSA MIELONEGO MOŻNA WKROIC NP BIAŁĄ KIEŁBASKĘ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz