poniedziałek, 16 września 2013

Szparagi z bekonem

Składniki:

  • 15 zielonych szparagów
  • 15 plasterków wędzonego bekonu
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jajka ugotowane na miękko
Sposób przygotowania:
  • Odrywamy zdrewniałą cześć w szparagu (kilka cm)
  • W garnku zagotowujemy wodę, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
  • Wrzucamy do wrzątku szparagi na minutę
  • Po minucie wyciągamy je na sitko i przelewamy zimną wodą
  • Bekonem owijamy szparagi
  • Układamy na blasze
  • Kwiaty szparagów smarujemy masłem
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut
  • W tym czasie można ugotować jajka na miękko: 2,5 minuty od zagotowania
  • Górę jajka odcinamy, maczamy w środku szparagi
  • Najlepiej smakuje z lekko przypieczonym pieczywem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz