środa, 21 sierpnia 2013

Zupa jarzynowa

Składniki:


  • 1 udko z kurczaka lub 1 pierś
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 różyczki brokułów 
  • ''Garstka'' fasolki szparagowej
  • Mała śmietana 
  • Sól
  • Pieprz
Sposób przygotowania:
  • Do garnka wlewamy około 2 litry wody, wrzucamy kurczaka
  • Gotujemy, w tym czasie obieramy warzywa 
  • Marchew, pietruszkę, ziemniaki kroimy w kostkę
  • Gdy powyższe warzywą są pokrojone wrzucamy je do wywaru razem z fasolką szparagową i gotujemy około 10 minut
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Następnie dorzucamy brokuły
  • Gotujemy do miękkości 
  • Mięso wyciągamy, obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do zupy
  • Do kubeczka wlewamy śmietanę i rozprowadzamy ją kilkoma łyżkami zupy, żeby się nie zwarzyła
  • Wyłączamy gaz, wlewamy śmietanę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz