sobota, 3 sierpnia 2013

Imprezowy chleb

Składniki:
  • mały bochenek chleba
  • 15 dkg startego żółtego sera
  • pęczek szczypiorku 
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  • Pół kostki masła roztapiamy, przeciskamy czosnek, dodajemy koperek troszke soli i pieprzu
  • Odstawiamy na 5 minut do lodówki
  • W tym czasie kroimi chleb wzdłuż i w poprzek tak aby powstały na nim kwadraciki mniej więcej 2.5 x 2,5 cm. Omijamy spód, żeby wszystko razem sie trzymało.
  • Między kwadraciki wciskamy starty żółty ser oraz posiekany szczypiorek
  • Masłem czosnkowym polewamy wierzch chleba
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
  • Owijamy chleb w sreberko
  • Wstawiamy do piekarnika na 5 minut
  • Po tym czasie wyciągamy folię, a chleb pieczemy przez około 5 minut do roztopienia sera.
  • Kwadraciki wyciągamy palcami. 

Porady:
Do środka możemy włożyc również szynkę lub boczek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz